HTML

Linkajánló

fozzunkolaszul.blogspot.com

Címkék

Friss topikok

Formula One Championship Edition, Ps3

2010.10.12. 11:00

Nem is értem, hogy sikerült ezidáig kihagyni ezt a maga műfajában etalon játékot, na de majd most... Mondjuk nem késtünk el vele, hisz csak most érkezett meg az újabb verzió, hosszú évek elteltével.

Mindenekelőtt mindenkitől elnézést kell kérnem a kissé hosszú csend miatt, igyekszem az elkövetkezendőkben pótolni a kihagyást.
Szóval itt egy remekmű, mely közel egyidős a Ps3 konzollal, ráadásul egy ideig a Starter Pack-ben boundle software-ként adták a géphez. Sokak szemében emiatt nem is számított komoly játéknak, ezen az sem segített, hogy túl sok újdonsült tulaj hirdette eladásra, melynek hatására az ára döbbenetesen gyorsan zuhant. Aztán ez most visszaüt, mert szinte lehetetlen beszerezni, úgy tűnik szinte minden legyártott darab megtalálta a megfelelő gazdit. Mert kéremszépen ez egy remek játék, a grafika valóban Hd minőség, a hangok szerintem magasan a legjobbak az eddigi F1 adoptációk közül, a képfrissítési ráta atomstabil és nagyon magas, a kezelhetőség csodás, egyszóval szinte tökéletes. Ami nem szerencsés, hogy a 2006-os nevek és csapatok névsora sajnos bizonyos esetekben nem stimmel... Bekerült például Montoya, akit akkorra már rég kidobtak az F1-ből. Az ilyen dolgokat persze nem tudhatják előre, de egy nagyobb update alkalmával lehetett volna ezt orvosolni szerintem. A módosított szabályok rendben vannak, a motorok szinte mind v8-asok, kivétel pl. a Torro Rosso, akik folytott v10-est használnak ahogy a tényleges szezonban is.

Szabadjon megjegyeznem, hogy időközben napvilágot látott tesztalanyunk következő generációja, melyet már más csapat fejlesztett és más kiadó adott ki, de a PlayStationCommunity-n olvasható teszt alapján bizonyára sokan maradnak ennél a régebbi, de jóval kevesebb bosszantó dolgot felmutató játéknál. Így talán mondhatjuk, hogy pont időszerű volt ennek a tesztnek a post-olása, hátha vannak olyanok, akik az új verzióra várva ezt már nem akarták megvenni, de olvasván az imént már említett bemutatót, mégis úgy döntenek, hogy inkább ezt a verziót próbálják meg beszerezni. De vissza a témához!
A játékban többféle módban nyomhatjuk a pedált, van Time trial, Quick race és remek online mód is, de amitől ez a játék számomra kihagyhatatlan, az a Carrier mód, ahol tesztvezetnünk kell ahhoz, hogy valamelyik csapatnál tesztpilóta, illetve első-, vagy másodszámú pilóta állást kapjunk. Az, hogy ezek közül melyiket ajánlják fel, az a teszt eredményétől függ. Nem sorolok fel mindent, sőt semmi többet, maradjon kihívás és meglepetés a dologban, de címszavakban: kilockolható retro F1 autók a Time trial módhoz, menet közben állítható fékerő és kipörgésgátló, interaktív boxutca, felvezetőkör és még sorolhatnám. Amit mindenképpen külön kiemelnék, az a változó időjárás. Eszméletlen jó megoldás, láthatjuk ahogy a felhők egyre sűrűbbé, komorabbá válnak, aztán lassan szemerkélni kezd az eső, aztán ha komolyabbra fordul a dolog, szakadni kezd, mintha dézsából öntenék. Az eső grafikai megvalósítása még mindig az egyik legjobb, amihez szerencsém volt, ráadásul a sisakunkon szétszaladó esőcseppek látványa minden pénzt megér. Mert nem csak takarják bizonyos mértékig a látómezőnket, de kiválóan megoldották a fénytörés szimulációját is, és valójában eltorzítják a látványt. Aki motorozott már esőben, az hasonló élményben részesülhet amint a bukósisak plexijén meggyűlnek a cseppek. Ráadásul még sebességfüggő is a mozgásuk, szintén mint a valóságban. Még egy nagyszerű effekt a nap pozíciója. Ha Time Trial-t futunk, a pályákat nem déli napaszkban látogatjuk, hanem mikor a nap alacsonyan áll az égen. Fantasztikus a szemünkbe érkező napsugarak vakító hatása, valamint az oldalról jövő sugarak beszűrődése a tereptárgyak közt. A grafikáról egyébként a képek elég jó referenciát nyújtanak, de álljon itt egy flash videó is, mert az összhatásról ez többet elárul, mint néhány screenshot...

Újdonság az oldalon a külön értékelés a post-ok végén. Úgy döntöttünk, hogy bevezetjük a pontozást, melyben a szokásosnak mondható kategóriák mellett igyekeztünk haladni a korral, ezt mutatja az, hogy a fizikát használó játékok esetén ezt külön értékeljük. Az összhatás nem a többi eredmény átlaga, hanem egy teljesen külön dolog, mellyel megpróbálunk egy átfogó értékelést adni a játéknak, figyelembe véve pl. a játék kategóriáját, megjelenésének idejét és az adott (esetleges) hardware és egyéb korlátokat is. Az itt látható számok minden esetben a mi véleményünket tükrözik, természetesen lehet rajtuk vitatkozni, erre kiváló eszköz a fórum, de a cikk végén található szavazati lehetőséggel (1-5) is kifejezhetitek véleményeteket a tesz(elők)ről.

(A tesztjátékot magam biztosítottam magamnak :) )

 

 
Grafika: 95%
Zene/hang: 97%
Játszhatóság: 93%
Fizika: 90%
Szavatosság: 85%
-igazi F1 hangulat
-karrier mód
-interaktív pitwork
-valóban HD grafika
-nincs lag
-versenyzők listája nem korrekt
-hátsó szárny törése után diszkvalifikál
 
szerintünk: (5/5)
Szavazás: (0/5)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://playtime.blog.hu/api/trackback/id/tr82342201

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása