HTML

Linkajánló

fozzunkolaszul.blogspot.com

Címkék

Friss topikok

Itt a piros, hol a zöld?

Címkék: toronyvédős
2009.02.17. 19:15

Ez az idő is eljött, mikor az első tower defense ajánlónk elkészült. Miért is olyan fontos ez? Végső soron ez is egy játék, akár a többi, de ez a játékstílus az utóbbi időben meglehetősen népszerűvé vált. Létezik szinte nulla grafikás, vagy látványosabb vektoros, és szép, egyedi grafikával megtámogatott is. Nos, a GemCraft ez utóbbi csoport meglehetősen népes táborát gazdagítja. Ennek természetesen örülnünk kell, hiszen ebben a konkrét esetben a korrekt kinézet nem rontja el egyáltalán a játék átláthatóságát, vagy játszhatóságát.

De mi is az a tower defense. Aki nem ismerné az ilyen jellegű játékokat, az most sürgősen ismerkedjen meg velük, ehhez ez a játék tökéletes választás, persze azoknak is tetszeni fog, akik már öreg rókák a témában. Szóval aki nem ismerné: mint az angol megnevezés is mutatja "torony védelem". A játék alapkoncepciója, hogy egy adott helyről kiözönlő, kötött útvonalon haladó ellenséget kell megállítanunk, méghozzá a mozgási útvonal mellett felállított őrtornyok segítségével. Hangsúlyozom, ez csak az alapkoncepció, számos változat látott már napvilágot, némelyik már nagyon eltér az eredeti ötlettől, némelyek viszont még mindig nagyon hasonlítanak rá, megspékelve némi új ötlettel.

A GemCraft ez utóbbiak közé tartozik, jó kis középkori, váras/bástyás alapgrafikával, bár igaz, hogy az ellen nem középkorba illő katonákból, sokkal inkább rovarszerű lényekből áll. A sztori szerint nagy hatalmú mágus vagyunk, talán az egyetlen aki képes lehet az ellenség invázióját megállítani. A harcot varázslat segítségével kell felvenni, de nem közvetlen harci varázslatokkal, hanem mágikus hatalmú drágakövek létrehozásával, ezek esetleges kombinálásával és végül egyik toronyban történő elhelyezésével. Ez a torony aztán a drágakő erejének és tulajdonságainak megfelelően támadja az ellenséget automatikusan.

Fontos még megjegyezni, varázslatról lévén szó, a kilőtt ellenségekért mana (mágikus erő) pontot kapunk, melyeket új drágakövek létrehozására, de akár extrák bevetésére is fordíthatjuk. A köveket kombinálhatjuk is, először a megfelelő ikonra kattintunk, aztán az egyiket a másikra húzzuk, "drag and drop" szerűen. Ugyanígy tudjuk a köveket a tornyokba helyezni, bal gombbal rákattintunk, lenyomva tartjuk, majd ráhúzzuk a torony tetejére és felengedjük a bal egérgombot.

A játék tartalmaz egy fő térképet, melyen szabadon lehet mozogni, ehhez az egérmutatót a megfelelő keret közelébe kell húzni. Aztán itt választhatjuk ki a várat, melyben harcolni szeretnénk. Ha egyikre rámozgatjuk a pointert, egy ablakban olvashatjuk hány hullámban támad az ellenség, illetve hogy melyik színű drágakő milyen speciális tulajdonsággal bír az adott várban. Van itt lassító, sokkoló, mana - tolvaj, mérgező stb... Ezek kombinálása természetesen a tulajdonságaikat is elegyíti. A drágakövek létrehozásával kapcsolatosan van azért egy érdekes nehezítés: nem mi döntjük el, milyen színű drágakövet készítünk, hanem véletlenszerűen, "ahogy sikerül" alapon működik a dolog. Mi csak azt határozhatunk meg, hogy alap erősségű, vagy már eleve nagyobb erejű követ hozzunk létre. Ezt úgy szabályozhatjuk, hogy a drágakő-létrehozó ikonra kattintás után a megjelenő négyzethálón a kívánt magasságban elhelyezkedő üres cellára kattintunk. Ha ez alul van, akkor alap erejű követ, ha magasabban akkor pedig nagyobb erejűt hozunk létre. Természetesen a négyzetháló magassága függ a rendelkezésre álló mana -tól, mivel a fejlettebb kövek sokkal de sokkal drágábbak is. A kövek gyártása és kombinálása is mana pontba kerül. A kombinálásnál nincs limit, a már eleve kombinált köveket is elegyíthetjük a többivel.

Ahogy azt már korábban írtam, extrákat is bevethetünk, pl. vizesárkot építhetünk az ellenség vonulási útvonalára, mely aztán lelassítja őket, így a tornyok többször tudnak támadni ellenük míg elhaladnak mellettük. Ezt az extrát mindenképpen megfontoltan kell elhelyezni, hiszen ha olyankor lassítjuk le az ellent, mikor egyetlen torony sem tud rájuk lőni, nem ér fabatkát sem az egész. De ha olyan helyen lassítjuk őket, ahol egyidejűleg több torony is hatótávolságon belül van, sok fejfájástól mentjük meg magunkat. Minden toronynak van ugyanis hatósugara, tűzereje és tüzelési sebessége, ezek a bennük lévő kövek erejétől függenek.

De vissza az extrákhoz. Van itt még például egy pánikfegyver, melynek segítségével egy általunk választott követ az ellenség közé dobhatunk (szintén drag and drop, de előtte aktiválni kell az extra ikonját), mely ott felrobban, tömeges pusztítást okozva. Van itt még extra torony építési lehetőség, de van olyan is, ami a mana kapacitásunkat és mana szerzési rátánkat növeli. A játék nem igényel magas szintű stratégiai érzéket. Szerintem pont jól van eltalálva a nehézség az elején, majd később, magasabb szintre jutva is jól játszható marad, ami sajnos nem minden tower defense játékra igaz.

További érdeme a játéknak, hogy elmenthető a játékállás, ráadásul nem is egy slot áll rendelkezésre, ami kimondottan hasznos, ha többen használják a gépet egy profillal. Kötelező darab, mindenképpen próbáld ki, megéri!

szerintünk: (5/5)
Szavazás: (0/5)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://playtime.blog.hu/api/trackback/id/tr3949187

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása