HTML

Linkajánló

fozzunkolaszul.blogspot.com

Címkék

Friss topikok

Push button, Open door, talk woman…

Címkék: kalandos retros
2009.05.15. 09:57



Az angol már remekül megy. És mindez annak a korszaknak köszönhető, amikor a kis kéziszótár fölött görnyedve kerestem kedvenc kalandjátékaimhoz a parancsszavakat. Na de, hogy ez miképp kapcsolódik mai témánkhoz: a Sarien.net-hez? Mindjárt kiderül, de előbb következzék egy kis játéktörténelem, alapfokon.
Gondolom a nyitottabb játékközösségnek ismerősen cseng a Syberia vagy a Sam&Max!? Igen, ezek Point-and-Click játékok, szép magyarosan: kalandjátékok. Manapság nem olyan felkapott stílus, mint mondjuk egy FPS, de régen ez egész másképp volt. A kalandjátékok voltak a trónon. És ebben is elől járt a Sierra On-Line. Nekik aztán volt szépen gyűjteményük. Középkorból, Sci-fi környezetből… Minden, mi szem-szájnak ingere. Híresek voltak a remek sztoriról, a humorról és hogy egy játékhoz jó sok részt képesek voltak összedobni. Így született és élt köztünk Larry Laffer, Roger Wilco és a többiek, sok-sok éven át.

És híresek ők a mai napig. Mi sem bizonyítja jobban, hogy a Larry -ből mostanában került a boltok polcaira a legújabb rész (csendben jegyzem meg, ezek a mostani részek sajnos már közel sincsenek a régi részekhez képest), Space Quest –hez egy hobbicsapat pár éve készített egy 0. részt, a legelső rész grafikus motorjával. A King’s Quest epizódokat pedig folyamatosan újítják fel kis csapatok grafikailag (Már a 3. résznél tartanak).
Ez volt a jelen, de tegyünk említést a kezdetekről, a távoli múltról:
A Sierra kalandjátékai a ’80 –as években születtek meg. Az egér használata még nem volt annyira divatos, így a kalandozás egész egyszerűen, gépelve történt. A kurzor billentyűkkel mozogtunk, de ha már valami tevékenységet akartunk elvégezni, kénytelenek voltunk bepötyögni a megfelelő parancsszavakat. Open door, take card, look… és így tovább. Érdekesen hangzik, nem? A grafika mai szemmel cseppet sem nevezhető szépnek, de akkoriban ennyi bőven elég volt a kikapcsolódáshoz, főleg ha remek sztori bújt meg egy adott műben. Márpedig így volt ez a Larry, Space Quest, King’s Quest, Police Quest játékokban.

Ilyen hosszú felvezető után pedig annyi maradt csak hátra, hogy végre ti is kipróbáljátok ezeket a mesterműveket, átéljétek milyen volt akkoriban csajozni a korosodó Larry irányításával, milyen egy űrbázis külső burkán söprögetni a világűrben, vagy épp milyen lehet egy rendőr mindennapja.

Az oldal szerkesztői gondoltak extrákra is, aminek az eredménye egy érdekes szülemény lett: Multiplayer (többjátékos üzemmód). Ez egy kalandjátéknál elég viccesen hangzik, így nem is szabad túl komolyan venni. Egyszerűen arról van szó, hogy az adott játékban egy képernyőn (ha akarjuk) láthatjuk a többi játékost is. Ebben először a poént látjuk, mert vicces, ahogy több Larry szaladgál a bárban, de később ráébred az ember, hogy aki még nem játszott a játékkal, annak segíthetünk, segítséget kérhetünk, beszélgethetünk, viccelődhetünk. Az imént például egy lány játékos hívott szerelmi légyottra, de a vicces kedvében levő hölgy ki akart csábítani az út túloldalára, és hát… aki már játszott a Larry első részével, tudja mi történik az úttestre lépéskor. :)

Azért hamar észre fogjuk venni, hogy van még mit javítani a játékokon, ugyanis sok grafikai bakit fogunk látni, ráadásul én hangot sem hallottam sehol, így egy kicsit „csendesen” zajlik a játszás. A fejlesztők azonban folyamatosan javítanak, frissítenek. Így most már menthetünk is, ami nemes egyszerűséggel csak egy „kedvencek hozzáadása” funkció.
Mobil- és konzolrajongók is örülhetnek, ugyanis iPhone és Wii környezetben is játszható a Sierra nagy klasszikusai.

 

Mi maradt még hátra? Ja igen, az elmaradhatatlan: Kalandra fel!

szerintünk: (5/5)
Szavazás: (5/5)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://playtime.blog.hu/api/trackback/id/tr581122486

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása