HTML

Linkajánló

fozzunkolaszul.blogspot.com

Címkék

Friss topikok

Te Józsi, hozd még azt az elefántot !

2009.05.27. 10:03

Műveltető igék... valaki valakivel elvégeztet valamit. Cipekedésnél rendkívül hasznos lehet ezek használata. Legjobb példa: "fogjuk meg és vigyétek...". Kis játékunkban is tetten érhető a dolog. Adott egy rakodó munkás brigád, mely némely esetben annyira kis létszámú, hogy egy, azaz egy munkást foglal magába. Persze jó neki, hisz ilyenkor ő a brigádvezető is egyben. Más esetekben többen vannak, mindig az adott feladatra méretezett brigádot kapunk, Milyen jó volna ezt az életben is bevezetni, mondjuk az útépítőknél. Szóval adott a csapat, akik cipekednek, nekünk pedig az a feladatunk, hogy járható utat biztosítsunk a számukra. Nagy vonalakban ez a Cargo Bridge lényege. 

Természetesen nem bitumenezésről lesz itt szó kéremszépen, hanem hídverésről. Hasonló játékkal örvendeztette meg néhány hónapja a Playstation 3 tulajdonosokat az online Store, nevezetesen az Oliphant -tal. Csak abban elefántokat kellett átjuttatnunk a szakadékok felett, itt pedig terhet cipelő/gurgató/lökdöső/taszigáló/stb.. munkásokat. A képernyő bal felső sarkában található ikonra  ("Design your bridge") kattintva kezdhetjük meg komoly műszaki tevékenységünket. Ennek folyamán a rendelkezésre álló elemekből kell hidat vernünk a meredélyeken át, de nem akármilyen minőségűt. Az építményünknek ugyanis ki kell bírnia a rá nehezedő nyomást, amint egy, vagy több szorgos munkás halad át rajta előbb üres, majd teli kézzel. Vannak egyszerű összekötő elemek ("connector"), és járásra alkalmasak("walk"). Előbb fából, majd később fémből is építhetünk, akár vegyesen felhasználva az anyagokat. A tervezés kezdetekor a képernyő átalakul műszaki rajzzá, ami egy óriási ötlet. Ezen láthatóak a csatlakozási pontok, melyekhez az elemeinket csatlakoztathatjuk. Természetesen az egyes alkatrészek hossza limitált, így a legtöbb esetben harmonikaszerűen tagolva kell a távolságokat áthidalni. A hídnak rendelkeznie kell egy összefüggő járófelülettel, melyet a fentebb már említett "walk" típusú elemből kell kiépítenünk. A munka önmagában egyszerű, az adott elemet kiválasztjuk, majd a kívánt becsatlakozási pontra kattintunk és a bal gombot lenyomva tartva húzzuk az egeret a megfelelő irányba. Mikor a kívánt helyre értünk az elem másik végével, felengedjük a gombot és az alkatrész méretre szabottan a helyére kerül. Annyit fontos tudni, hogy két csatlakozási pont között csak egyféle elemet húzhatunk. Vagyis ahol a merevítő fut, oda járófelület nem rakható. A cipelt súlyok közti különbség is látványos. Ahol a sima faládákkal lazán átszambázik akár több munkás is egyszerre, ott a páncélszekrény átvitele a merevítők hurrikánszerű röpködését válthatja ki, melynek végén szegény "Józsi" velőt rázó, vérfagyasztó üvöltéssel tűnik el a szakadék mélyén. És akkor még nem is beszéltünk az elefántról... A kataszrófát elkerülendő, mindig nézzük meg jól, mekkora a várható terhelés az adott szakaszon. Van, ahol csak egy, de van pálya ahol több hidat kell építenünk. Mikor a konstrukció áll, a bal felső sarok "Test your bridge" ikonjával válthatunk vissza a játék képernyőre, ahol a munkások rögtön dolgozni kezdenek. Hiába, ez egy igazi sztahanovista élbrigád. Éppen ezért igyekezzünk megóvni szánalmas életüket.

A tervezésnél tudjuk törölni az egész addigi munkánkat a "Clear project" ikon segítségével, vagy csak a kiválasztott alkatrészt a "Delete selected" -el. Ehhez előzőleg bal kattintással ki kell választanunk egyik elemet a képernyőn. A kérdőjel, vagyis a "Help me" ikon a tutorialban végigolvasott szövegeket írja ki ismét, de a konstrukcióra vonatkozó segítséget nem ad. Amiről még szólni kell, az a pénz. Mint minden építkezés, ez is horribilis összegeket emészthet fel, természetesen a felhasznált anyagok mennyiségétől függően. Minden pálya elején kapunk egy keretet, ebből kell gazdálkodnunk. Szerencsére az újrahasznosítás itt tökéletes, tehát ha egy elemet törlünk, annak az árát maradéltalanul visszakapjuk. Ha egy konstrukció felsül, semmi vész, elég ismételten a "design your bridge" ikonra kattintani, és lehet újra próbálkozni, akár az építmény átépítésével, akár a teljes újrakezdéssel.

Nos, kedves hídépítők, az élbrigád szükséghelyzetben van, nosza rajta, elő a pillérekkel ! 

szerintünk: (5/5)
Szavazás: (0/5)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://playtime.blog.hu/api/trackback/id/tr821145975

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása