HTML

Linkajánló

fozzunkolaszul.blogspot.com

Címkék

Friss topikok

Pinball Dreaming, AppStore

2010.11.03. 09:00

Pinball Dreaming, Pinball D.. háááát persze, Pinball Dreams a'la Amiga! Nahát, ez egy igazán olyan játék, ami minden retro lelkű figura cuccára fel kell kerüljön! Én ráadásul azon szerencsések közé tartozom, akik egy napig ingyenesen tölthették le a full verziót az AppStore-ról. Akik erről lemaradtak, ne pityeregjenek, van lite verzió, igaz, csak 1 golyós, de kérem, elég lehet az az egyetlen golyócska akár 10 millió ponthoz is :)

Jönnek vissza az emlékeim, mint Eric Cartman-nek a South Parkban ("Uramisten, jönnek vissza az emlékek! Mögénk tüzeljetek, sárgák vannak az erdőben..."), persze itt most senki sincs semmiféle erdőben, de az emlékek jönnek ezerrel. Azok az évek voltak a legnagyobbak. Két floppy, döbbenet muzsika, grafika, gyilkosan folyamatos képfrissítés.... Mindenből a legjobb. Mindenből a legszebb. Akkor még volt ilyen is. Most ide jöhetne egy költői sóhaj, hogy ahh, de minek, inkább elő a villamoson/buszon/űrhajón az iPod Touch-ot, iPhone-t, vagy iPad-et, vagy otthon a sublótból a jó öreg Amigát (gyíkok emulátort is használhatnak), aztán gyerünk neki ezerrel. A négy asztal minden régi motorosnak ismerős, mit ismerős, Marcus Nyström grafikáinak minden négyzetpixele beleégett a retinánkba, Olof Gustafsson zenei csodái pedig még a szőrt is felborzolták az ember hátán. Az a country zene a Steel Wheel alatt, na az nem volt mindennapi. Andreas Axelsson és Ulf Mandorff pedig minden valószinűség szerint szanaszét programozták a Motorola 68000-es proci mind a 7 Mhz-ét, mert a golyó mozgása, fizikája sok többszáz Mhz-es csodagépen megjelent játékban sem volt még hasonlóan sem valószerű. A 21st Century több flippert is kiadott, Amigán a Slam Tilt volt az utolsó. Az már az AGA chipset-nek és az Amiga 1200-esnek köszönhetően még szebbre sikerült, de a kis A500-as teljesítményéhez a Pinball Dreams is tökéletes alkotásnak minősül.

Lássuk hát az Apple-kütyüs verziót: A legelső fontos ügyesség, hogy a játék grafikáját lehet állítani original-ra. Ez sokat dob a retro feelingen. Aztán a nehézséget is kérhetjük az akkori szintre, meg aztán kérhetünk grafikai holt teret az ujjunknak. A többi a szokásos, zene ki/be, orientációzár. Ezeket ne a játékban, hanem az iOs Settings-ében keressük. A másik csoda, hogy a zenék, hangok 100%-ban megmaradtak eredetiben. Sajnos sok átírt/újraírt dolog veszti el a szépségét az új grafika vagy zene miatt. Itt erről szó nincs. Csillagos ötös! Aztán a credits képernyőn látható "Original Heroes" is nagyon szívet melengető dolog, jó látni, hogy a fiatalabb generáció ilyen tisztelettel említi az eredeti hősöket. Igaz, meg is érdemlik, nagyon nagyot alkottak, pedig sem százmillió dollár, sem százezer ember nem kellett hozzá.

Most pedig soroljuk fel a négy asztal nevét együtt, akár a suliban elsőben: Ignition, Steel Wheel, Beat Box, Nightmare. Remélem mindenkinek sikerült. Akinek igen, annak azért kell játszania vele, akinek meg nem, annak azért! Az asztal kiválasztása nagyon ötletes, idomul a touchscreen lehetőségeihez. A jobb alsó sarokban látható i betűre bökve információhoz jutunk az irányítással kapcsolatban, így erre nem is térek ki konkrétan. Egy tap az asztalon és már indul is a móka. Aki csak egyszer játszott vele, az ismerősnek fogja találni, erről kezeskedni mernék. Persze, tudom, ez is egy flipper, akár a többi, de akkor is több annál. Ez A flipper. Annyi negatívum azért van, hogy néha a játék bedöccen, nem teljesítmény gondnak tűnik, inkább mintha egy megszakítás garázdálkodna bele. A Ferrari Gt Evolution-ben ugyanilyen döccenések voltak. Mindegy, ettől még szuper a játék, tessék kipróbálni, legalább a Lite verziót, töltsétek le innen. A teljes verzió ára 3,99 Euró és elérhető itt. Remélem sok kellemesen eltöltött percet fog okozni nektek is! Végül jöjjön az értékelés.

 

 
Grafika:100%
Zene/hang:100%
Játszhatóság:95%
Fizika:100%
Szavatosság:90%
-opcionális retro grafika
-eredeti zenék
-tökéletes golyómozgás
-eredeti asztalok
-néha döccen
 
szerintünk: (5/5)
Szavazás: (0/5)

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://playtime.blog.hu/api/trackback/id/tr972416435

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

B-Bird 2010.11.04. 17:51:09

És a Pinball Fantasies hol van? :-P (Nekem az jobban bejött, Dreams pályái nekem sosem voltak nagy favoritok. Többször ütsz itt falba, mint valami jó kis csilivili dominóba, gombába, kapuba...) :-)

playtime 2010.11.04. 23:59:39

Senki sem vitatja, hogy a Fantasies szebb és talán jobb volt, nekem megis a Dreams ugrik be előbb, minden bizonnyal azért, mert az volt az első.
Amúgy a világ legjobb flippere a Liquid Dezign Slamtilt című alkotása, ami AGA chipset-es Amigákon futott, (A1200, 4000), 14mhz-en, 2 mega ram-mal. :D
Visszatérve a Fantasies-re, ha mást is érdekelne egy teszt, csatlakozzon a kedves hozzászólóhoz, és jelezze igényét. Biztosan lesz rá mód és lehetőség, hogy megjelenjen egy post róla. Természetesen más játékra is lehet igényt benyújtani. :)

B-Bird 2010.11.05. 22:20:19

Hogy melyik a legjobb, az relatív, nem? :-)
Nekem pl. a Psycho Pinballs jobban bejött a Dreams, Fantasies, Illusions részeknél is, de volt egy híres pinball, még az ősidőkből, ami volt Commodore 64 és PC-n is (talán Amigán is!?). Címére nem emlékszem, de ami miatt bejövős volt, hogy lehetett benne baromi egyszerűen pályákat csinálni. Ha valaki emlékezne rá, megírhatná melyik az. ;-)
süti beállítások módosítása