HTML

Linkajánló

fozzunkolaszul.blogspot.com

Címkék

Friss topikok

Uraim, a 4-es Metro kész, jöhet az 5-ös ??

2010.01.28. 10:00

Kiváló, kivááálóó! Újabb iPhone / iPod Touch játék az AppStore repertoárból, újabb remek ötlet és fantasztikus megvalósítás, melynek címe: I Dig It Expeditions Lite. Akinek volt már fúróberendezéssel tuningolt tankja, az ezt a postot bátran ugorja át. Na de akinek nem!!! Azokra izgalmas percek várnak, mert ebben a meglepően eredeti és tökéletesen összerakott játékban egy ilyen kreálmány volánja mögé ülünk, hogy a felszín alól mindenféle értékes dolgokat hozzunk fel. Mitől eredeti? Hát attól, hogy ilyen sztorit még életemben nem pipáltam. Mert ugye adott egy Boulder Dash alap, amire ráhúzták a srácok ezt a nagyszerű skin-t, létrehozva ezzel egy teljesen más játékot. Az eredetisége engem az Amigás Combine című aranyos kis alkotásra emlékeztet, melyben egy kis kombájnt irányítva kellett learatni a termést. Itt persze szó nincs végtelen gabonamezőkről, bár az első tutorial mindjárt egy farmon indul...vagy egy tengeren, attól függően, melyiket választjuk. Én most a farmos verziót fejtem ki, de közben kitérek a különbségekre.

Nézzük hát, ki kivel van:
Van ugye a járművünk, aztán egy bázis, négy épülettel szárazföldön, két hajóval és egy fúrószigettel vizen, mivel ott nem a benya hanem az oxigén fogy, ami magától újratöltődik a felszínen. Így csak szárazföldön van üzemanyagkút, mely a gépezetünk tartályait hivatott megtölteni az éltető naftával, ehhez csupán meg kell állnunk előtte. Némi pénz sem árt, ugyanis az arabok még a játékokban is az olajból élnek. Nem tudom mennyi a cucc literje, mert azt ugyan látni, hogy egy teletöltés néhány tíz dolcsiba fáj, de nem tudni, mekkora a az üzemanyagtartály. Persze valószínűleg óriási, így azt mondom, vagy amcsi vagy kuvaiti lehet a készítői gárda, de semmiképpen sem magyar, mert akkor sokkal drágább lenne a tankolás.

De vissza a kályhához, a legnagyobb épületünk előtt megállva pakolhatjuk ki a kibányászott javakat, melyekért persze busás fizetést kapunk, valamint itt tudunk állást menteni az előugró Save ikonra nyomva. A vizes pályán ez a bázis egy zöld hajó. Van még egy garázs, ahol a verda tuningolható, na persze nem futómű ültetés, meg spoiler, hanem például vízhűtés a fúrófejre, nagyobb üzemanyagtank, tágasabb raktér és hasonlók, valamint a gép javítása is itt végeztethető el. Tengeren ezt az épületet egy fúrósziget helyettesíti. Az utolsó épületünk egy raktár, ahol olyan szuper segédanyagokat vételezhetünk, mint a dinamit... Vizenyős helyen ez egy nagy fehér ellátóhajó. Amit előre el kell mondani: van egy műszerfal, rajta négy kijelzett érték. Legfelül az üzemanyag. Ha fogyóban van, irány a felszín és tankoljunk. Vizes pályán ez az oxigénszint. Ha fogyóban van, menjünk a felszínre, ahol automatikusan töltődik. Második a hőfok. Fúrás közben emelkedik. Ha kritikusan magas, egyszerűen álljunk meg, várjunk míg visszahül. Nagyobb mélység esetén az alap hőfok egyre emelkedik, vagyis egyre kevésbé hül vissza. Tengeren itt egy sima nyomásérték látható, ami kizárólag a mélység függvényében növekszik. Harmadik a hull, vagyis kasztni állapota. Ha nagyobbat koccolunk, megy a kis csík szorgosan lefelé. Nem kéne megvárni míg teljesen elfogy, még előtte irány a garázs, ahol némi dollár ellenében kikalapálják. Ehhez a garázsban a csavarkulcsos ikonra kell bökni, melyre már eleve rá van írva a javítás költsége. Ez a tengeri pályán is ugyanígy működik, csak ott a garázs helyett a fúrószigethez kell mennünk. A negyedik kijelző a raktér. Ha tele, irány a bázis kipakolni. Ez is azonos a vizes verzióban.

Irányítás: van egy virtuális joy a jobb alsó sarokban, de az egész képernyő használható, ilyenkor a gép a középpont. Balra, jobbra és lefele kormányozva a gép azt teszi, amit logikusan elvárhatunk, az adott irányba halad illetve fúr. A felfele irány más tészta, ilyenkor bekapcsolnak a tolórakéták, melynek hatására repülni kezdünk. Szükség is van erre, másként nem is tudnánk feljönni a mélyből. Persze szakaszosan kell üzemeltetni... Vizes pályán ugyanígy megy, csak ott nem rakéta hanem valamiféle gázhajtás emel minket felfelé. A felszín alatti vastag sziklákat nem tudjuk áttörni, de egyes helyeken nem összefüggő a sziklaréteg, itt a dinamit segíthet. A dinamitot nem elég megvenni, fel is kell szerelni a gépre. Vagy a raktárban tehetjük ezt meg az Inv azaz inventory fülre bökve, vagy a műszerfalon jobb oldalt az I feluratú kerek gomb megnyomásával. Mindkét esetben egy listát látunk a nálunk lévő kiegészítőkről, kis ikonok jelzik a különféle extrákat. Alul pedig három slot látható. Ezek közül egyikre húzzuk rá egyik dinamitot. Elég az egyiket, mert automatikusan utántöltődik a slot amíg van a raktérben oda passzoló cucc. Így már a műszerfalon is látni fogjuk a megfelelő sloton a dinamit ikont. Ha ezt valahol megnyomjuk, ott lerakunk egyet, ami rövid idő múlva szépet robban és egy adag talajt elpárologtat. A víz alatti pályán ha egy függőleges tárnából buborékok törnek felfele, ott leereszkedni nem tudunk, viszont annál hamarabb felérünk segítségével a felszínre. A műszerfal bal oldalán van egy R feliratú gomb. Erre kattintva a radar képernyőhöz jutunk, ahol a terep radarképének vizslatásán kívül lehetőség van a csillag gombbal helyet megjelölni, hogy biztosan visszataláljunk később.

Mindent nem akarok lelőni, legyen némi sikerélménye a tisztelt olvasónak is. Összegzésül annyit, ha ez a játék megjelenne a PlayStation Store-on PS3-ra, vagy az új PSP mini-re, szerintem kasszasiker lenne. A grafika tulajdonképpen tökéletes, különösen a víz alatti pályák fergetegesek, érdekes lenne látni 1080p Full HD felbontásban is. Az ingyenes Lite verzió kötelező darab, de szerintem a full verzió megvételén is érdemes elgondolkodni. Aki kedvet kapott a Lite verzióhoz, letöltheti innen: I Dig It Expeditions Lite

A teljes verzió ára jelenleg: 2,39 Euro

szerintünk: (5/5)
Szavazás: (0/5)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://playtime.blog.hu/api/trackback/id/tr81706932

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása