HTML

Linkajánló

fozzunkolaszul.blogspot.com

Címkék

Friss topikok

Angry Birds AppStore, Mac AppStore

2011.04.11. 10:30

Már régóta gondolkodom egy Angry Birds teszten, de igazából csak most lett aktuális. Eddig ismertem az iOS alatt futó verziókat, nemrég azonban beszereztem az idén újdonságként debütáló Mac AppStore-ból a Mac verziót. Most, hogy teljes a kör, végre megejthetem a beszámolót.

Természetesen nem csupán ezeken a platformokon létezik a játék (van pc-re, Android-ra és PSP-re is), de most, hogy nekem a handy verzió mellett az asztali gépen futó is megvan, teljes a paletta. Hiszen az azonos kategóriájú készülékeken futó verziók közt szinte semmi eltérés nincs, ha egyet láttál, mindet láttad. Ez erre a játékra fokozottan igaz, de ne rohanjunk ennyire előre! Azt is leszögezem, tudomásom van róla, hogy egy világszerte nagyon közismert játékról van szó, éppen ezért igyekszem helyén kezelni a dolgot. Ugyanakkor bizonyára léteznek olyanok is, akik nem is hallottak róla, illetve legfeljebb hallomás szintjén ismerik. Ez az ismertető elsősorban nekik szól, illetve azoknak, akik mondjuk az eredeti játék mellett kíváncsiak a többi verzióra, illetve a velük kapcsolatos véleményekre. Éppen ezért megpróbálok minél többet leírni az esetleges különbségekről. Aki abszolút nem ismerné, annak annyit illik tudni róla, hogy a mi kis madaraink tojásai eltűntek és ki lehetne felelős a lopásért, mint néhány tolvaj disznó? De szó szerint! Tényleg a röfik durrantották meg a tojásokat. Madaraink bosszúja kegyetlen lesz, önön testi épségüket nem kímélve, magukat csúzliból kilőve próbálnak turcsiorrú ellenfeleikre megsemmisítő csapást mérni. Természetesen a csúzlit mi kezeljük, méghozzá annyira magától értetődő módon, hogy a kezelésére itt ki sem térnék, mindenki rá fog jönni töredék másodperc alatt. Az irányítás ki is merül ennyiben, illetve még némely madártípusnál repülés közbeni képernyőérintéssel/egérkattintással tudunk némi színt vinni a támadásba. Ezt a továbbiakban klikkelésnek fogom hívni. Lehetőség van a nagyítást is módosítani, iOS készülékeken a már jól ismert kétujjas módszerrel, a Mac verzióban pedig az egér görgőjével.

Kis kamikaze szárnyasaink a japcsi eredetik továbbfejlesztett változatai, hisz nekik nincs is szükségük repülőgépekre. :) A disznók sem hülyék, igyekeznek megúszni a dolgot. Hasonlóképpen a három kismalac meséjében megismert módszerhez, itt is különféle tákolmányokat ácsolnak maguk köré, méghozzá többféle anyagból. Van itt fa, kő, de üveg is. A különféle madárkák más-más anyagok ellen vethetők be hatékonyan. Jöjjön is egy felsorolás, persze a teljesség igénye nélkül:

  • A sima piros madárka nem tud semmi különlegeset. Kilőjük, ő pedig becsapódik. Hivatása szerint fából készült célok ellen a leghatásosabb.
  • A sárga tollas barátunk már ügyesebb, mert repülés közben történő klikkelés esetén második fokozatba kapcsol, és a fa akadályok ellen iszonyatos hatékonysággal lép fel. Ellenben a kő megállítja.
  • A kék madárkák parancsra szétválnak három kisebbre, melynek következtében nagyobb területen tudnak pusztítani. Fő specialitásuk az üveg, minden más hatékonyan ellenáll nekik.
  • A fekete kövér szárnyasok becsapódáskor vörösre váltanak, majd néhány másodperc múlva felrobbannak. Ezt a robbanást bármikor kiválthatjuk klikkeléssel is, akár becsapódás után, akár előtte. A robbanás minden anyag ellen jól bevethető.
  • A nagy fehér tojók klikkeléskor függőlegesen lefelé kilőnek egy nagy robbanóerővel bíró tojást, ők pedig ferdén felfelé ívelő pályán haladnak tovább, de jóval nagyobb vehemenciával. Hatékony minden ellen.
  • Nagycsőrű zöld madarunk pedig termetes csőrét veti be, ráadásul bumeráng módjára támad. Át kell lőni a célpont felett, majd klikkelésre visszafordul, és amit talál, abba beleharap.
Nos ezek a madártípusok, de álljon itt egy kép is, mely segíthet beazonosítani a tollas rémeket.

A leölt cocikért pont jár, csakúgy, mint a megrongált, vagy elpusztított építőelemekért. A megmaradt madármuníció darabja pedig 10000 pontot ér végelszámolásnal. Az eredményért csillagokat kapunk, egytől háromig. Van online toplista illetve trófea feature is. Most pedig a játék verziók ismertetése következzen. Elsőként a sima Angry Birds-ről írnék pár gondolatot, melynek van ingyenes verziója is, ezt pedig a neve mögé illesztett Free szó hivatott jelezni. Bár az ingyenesben is meglepően sok pálya található, a full verzió 225 pályájával nem veheti fel a versenyt. Ezek a fokozódó nehézségnek köszönhetően egyre nagyobb kihívást jelenthetnek, főként ha valaki nem éri be a három csillagnál kevesebbel. Öt csoportra bontva várják, hogy végigverekedjük őket. Tapasztalatom szerint sok pályát lehet kettő, vagy akár több módszerrel is abszolválni, nem árt tehát a gondolkodás. Ahogy nő a nehézség, úgy lesznek az építmények egyre nagyobbak, masszívabbak. Ráadásul a röfik is rohamsisakot húznak. A különféle küldetéscsomagok közt kis minimálanimáció vezeti fel a következő küldetéseinket. Néhány szót a külalakról: Mind az iPod/iPhone mind pedig az iPad verzió frankón néz ki, és bár kicsit flash feeling-je van a grafikának, ez itt szerintem teljesen oké, még aranyos is. Ellenben a Mac verzió szemmel láthatóan az iPad textúráit használja, mert sajnos a ferde felületeknél jól tettenérhető, hogy simán csak méretezéssel oldották meg a nagyobb felbontáshoz történő igazítást. Na nem mintha annyira csúnya volna, csak az iOS verziók után feltűnő. A hangok azok szuperjók, igaz, aki nem játszik vele, csak hallótávolságon belül van, az simán meg fog bolondulni tőle. De a játékosnak szerintem tetszeni fog. Mivel a szintek száma bőven elégséges, szavatosság ügyben nem lehet okunk panaszra. Az öt pályacsoport után ott van még egy, nevezetesen a GoldenEggs, vagyis arany tojások csomag. Ezeket az arany tojásokat játék közben lehet megszerezni, majd itt a tojáshoz tartozó bonus pályát teljesíthetjük. Azért bonus, mert igazából nem túl bonyolultak, de sok pontot érnek. Végelszámolásnál jól jöhetnek, például az online toplistán.

A másik verzió az Angry Birds Seasons nevet kapta. Négy, az év egy-egy nevezetes szakában játszódó pályacsomagot tartalmaz, első a Valentin nap, második az Advent, harmadik pedig a Halloween, vagyis a Mindenszentek, de aztán bejött nulladiknak a Go green, amolyan ír lottó környezettel, Szent Patrik napja alkalmából. Összesen 106 pálya áll rendelkezésünkre. A pályákon található tákolmányok mérete óriási, legalábbis jóval nagyobb, mint az első verzióban. A hátterek is az épp aktuális időszakhoz igazodnak. Működésbeli különbség nincs a kettő közt, tekinthetjük ezt tulajdonképpen egy küldetéslemeznek. Ennek a verziónak nincs egyelőre Mac-es megfelelője, csak a hordozható kütyükre létezik. Meglátásom szerint nem csak nagyobbak és bonyolultabbak a pályák, de nehezebb is őket teljesíteni. Persze nem volna túl jó ötlet, hogy a kevesebb pálya mellett hasonló nehézségi szintet képviseljen, hisz az elődben 225 van ugyebár, így ez a 106 nagyon hamar kifogyna. Szerencsére ezt ők is tudták, így megfelelően nehézre sikerültek a szintek.

Miután elkészítettem a screenshot-okat negyedik generációs iPod Touch-on, méretezés előtt tüzetesebben szemügyre véve azt kell mondjam, nem használja ki a Retina Display által biztosított előnyöket maradéktalanul. Bár igaz, hogy ebből a kütyün nem sokat veszünk észre, jobbára a különféle vezérlőgombokon látszik meg a dolog. Ettől függetlenül biztosan észre lehetne venni a javulást natív felbontás esetén.

Mindkét verzió 0.79 € áron vásárolható meg iOS készülékekre az AppStore-ból, a HD verzió iPad-re 3.99 és 1.59 €, míg az Angry Birds Mac OSX Snow Leopard-ra 3.99 € a Mac AppStore-ban, ami bevezető ár. Én mindhárom megvételét bátran ajánlom, mert bár elég agyatlan játéknak tűnhet, de néha bizony meg kell gondoni, mi a legjobb stratégia. Ezenkívül, főleg a tapis cuccokon (iOS) a kézügyességet is tudja javítani. Amit még el kell mondanom, aki teheti, feltétlen próbálja ki iPad-en. Torony magasan a legjobb verzió, van hely tisztességesen a csúzli kihúzásához, meg valahogy sokkal komolyabbnak hat az egész. Hiába, az iPad komoly cucc. Hamarosan a nemrégen megjelent Rio epizódról is írok néhány sort. Addig pedig nem elfelejteni: a csúzlival nem a madárra lövünk, hanem a madarat lőjük ki vele. Sokkal állatbarátabb, nem igaz? :)


 
Grafika:70%
Zene/hang:85%
Játszhatóság:90%
Fizika:90%
Szavatosság:97%
-addiktív, de nagyon
-egész jó a fizika
-sallangmentes
-jók a hangok
-kellően nehéz
-néha kisebb bugok
-retina támogatás lehetne jobb
 
szerintünk: (5/5)
Szavazás: (0/5)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://playtime.blog.hu/api/trackback/id/tr632808206

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása